Posted by : Farid Casablancas Mac 12, 2011

Pagi tadi dalam pukul 7,8 pagi, aku baru bangun dari tido, so aku try ar bukak Blog nak tgok apa Update yg terbaru dari Blog-Blog yang aku Follow.. Subhanallah, aku pon terkejut jugak lah, sebab ramai yang Update pasal TSUNAMI di Jepun (JAPAN) sebab aku tak tahu apa-apa pon pasal berita nie.. So aku nak Update jugaklah pasal berita nie kat korang semua.. Semalam Jam pukul 4 Petang, 11/3/2011 waktu Tempatan, kita dikejutkan bahawa di Jepun, Bandar Natori telah dilanda Gempa Bumi pada 8.9 skala ritcher hingga berlakunya Tsunami.. Mangsa yang mati di Jepun ada lebih 1000 orang jugak la.. menurut TV yang aku tengok tadi, dengar cerita, sampai pukul 8,9 tadi pon masih ada Gegaran lagi, Gegaran kedua juga diberi di Tengah Jepun.. So, aku nak share sedikit gambar-gambar selepas Tsunami tu.. klik gambar untuk Full Size..

Cuba bayangkan kalau ombak sebesar nie melanda Malaysia, dah kompem tak sempat nak lari punya..
It's Coming !!!!!!


Dari banyak Bangunan sehingga menjadi Padang Jarak Padang Terkukur..


Pusaran berlaku akibat Gegaran Kedua..-> Jepun dilanda gempa kuat, berkekuatan 8.9 pada skala Richter.
-> Gegaran dikesan pada kedalaman 10 kilometer dan 125 kilometer di timur Jepun atau kira-kira 380 kilometer ke timur laut Tokyo.
-> Bandar Onahama di utara Jepun kemudian turut dibadai ombak tsunami setinggi enam meter.
-> Stesen Televisyen Tempatan, N-H-K berjaya merakamkan ombak tsunami menghanyutkan kereta, trak, rumah dan bangunan di bandar berkenaan.
-> Ekoran bencana itu, Kementerian Pertahanan Jepun mengerahkan lapan pesawat tentera ke kawasan terjejas dengan bencana itu.
-> Pusat Amaran Tsunami Pasifik  mengeluarkan amaran tsunami di Jepun, Russia, Kepulauan Markus dan Utara Mariana.
-> Sejurus selepas gegaran dikesan, penduduk di kawasan pesisir pantai Jepun telah diarah menyelamat diri ke kawasan selamat.
-> Agensi meteorologi memberi amaran  malapetaka tsunami di pesisir pantai pasifik Jepun.
-> Amaran yang sama turut dikeluarkan pusat amaran tsunami di Hawaii.
-> Dengan gempa sekuat 8. 9 skala Richter, ia dijangka akan melanda kebanyakan negara kepulauan di Lautan Pasifik.
-> Ia termasuk Guam, Taiwan, Filipina dan dan tidak terkecuali Hawaii.


Kadang-kadang kat FaceBook, aku selalu jugak tegur Budak-Budak yang snap pix diorang dengan Arak (yang Beragama  Islam terutamanya), so dengan selambanya, jawapan yang diberikan oleh mereka adalah "relax la woi, Kubur lain-lain, gua ada kacau duit lu kerr ?? ", so, jawapan yang aku bagi pulak, "Memanglah kubur lain-lain, tapi kalau Musibah datang, Semua kena, satu Malaysia kena disebabkan lu, tu yang aku taknak tu !!".. so kalau nak tau lebih lanjut, bukak Google, selapas Kejadian nie, terus berita nie penuh kat Google..


Tuhan Sudah Uji Namun Ada Manusia Ingkar

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Welcome to My Blog

Instagram

Instagram

Followers

YouTube Channels- Copyright © Farid Casablancas -